Yasa Yapma Süreçlerinde Etkin Katılım Projesi Eğitim Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

Yasa Yapma Süreçlerinde Etkin Katılım Projesi Eğitim Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

2010-10-01

Yasa Yapma Süreçlerinde Etkin Katılım Projesi Eğitim Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

Parlamenter danışmanları derneği (PDD) ile Birleşmiş Milletler kalkınma programı (UNDP) tarafından düzenlenen “Yasa Yapma Süreçlerinde Etkin Sivil Katılım” eğitimi seminerine katılan milletvekili danışmanlarına sertifikaları verildi.

Parlamenter Danışmanları Derneği (PDD) ile BM Kalkınma Programı Daimi Temsilciliğinin düzenlediği, PDD Yönetim Kurulu Üyemiz ve Proje Koordinatörlerimizden Yasemin Temelat\’ın sunuculuğunu yaptığı eğitim programının törenine, TBMM İdare Amirlerimiz, Milletvekillerimiz, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, TBMM Genel Sekreteri Sadettin Kalkan, Milletvekili Danışmanları, Meclis Bürokratları ve çalışanları katıldı.

\’\’Yasa yapma süreçlerine etkin sivil katılım eğitimi\’\’ sertifika töreninde konuşan PDD Başkanı Necip Yüce, BM Kalkınma Programıyla birlikte “Yasa Yapma Süreçlerine Etkin Katılım” isimli bir proje gerçekleştirdiklerini söyledi. Proje kapsamında belirlenen iki yasa tasarısını Mardin, Bursa, Mersin ve Çorum olmak üzere dört pilot ilde sivil toplumla istişare ederek, elde edilen verileri analiz ve değerlendirmelerden sonra raporlamaya dönük bir eğitim programı gerçekleştirdiklerini ifade eden Yüce, Eğitimin iki uluslararası kıdemli uzman tarafından verildiğini ve eğitim seminerine katılan 59 milletvekili danışmanına sertifika verileceğini belirtti. Yüce, Proje kapsamında milletvekili danışmanlarının sivil toplum ile meclis arasında bir köprü vazifesi gördüklerini ve bu itibarla sivil toplumun görüş, düşünce öneri ve eleştirilerini hazırlanan raporlarla meclis komisyonlarına sunduklarını sözlerine ekledi.

BM Kalkınma Programı Daimi Temsilci Yardımcısı Ulrika Richardson Golinski, 66 ülkede, insan hakları ve demokratik yönetim alanlarında çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Edibe Sözen, danışmanların, milletvekillerinin yükünü çeken kişiler olduğunu belirterek, sivil anlayışın yasa yapma sürecinde etkili olması gerektiğini vurguladı.

TBMM İdare Amiri, AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, sivil toplumdan önce, milletvekili ve danışmanların yasa yapma süreçlerine katılımının sağlanması gerektiğini söyledi. \’\’Bu ülkede o kadar çok bürokratik oligarşi var ki vatandaş her işini milletvekiline söylüyor ya da yaptırmaya çalışıyor\’\’ diyen Öz, bürokratların görevlerini gereği gibi yapmaları halinde, vatandaşın milletvekiline gitmeyeceğini ve böylece vekilin de asıl işi olan yasa yapma sürecine daha çok ve etkili katılabileceğini bildirdi.

TBMM İdare Amiri, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise başarılı her milletvekilinin yanında başarılı bir danışman olduğunu ifade ederek, milletvekilinin dönemi bitince, kendilerinin de dönemi biten danışmanların sorunlarının TBMM Başkanlık Divanında ele alınması gerektiğini vurguladı.

TBMM İdare Amiri, Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu da \’\’Meclis\’e her gün 5 bin kişinin girdiğini bilenler, sivil toplum örgütlerinin yasa yapma sürecine katıldığını düşünürler. Ama öyle değil\’\’ dedi.

Konuşmaların ardından, danışmanlara sertifikaları verildi.